wyszukiwanie zaawansowane
» Ciekawostki

Ciekawostki

TEA TIME

Pierwsze wzmianki o tajemniczym złocistym naparze pochodzą z X wieku p.n.e.,
ale datuje się, że parzono go już 2000 lat wcześniej. Nie ma za to wątpliwości,
że herbata pochodzi z Chin. Dopiero na początku naszej ery dotarła do Japonii, a w XVI wieku do Europy. Przez 5000 lat różne narody stworzyły własne ceremoniały picia tego niezwykłego napoju.

 
 
 

PO CHIŃSKU

alt
Chińczycy zaparzają herbatę w specjalnych

czarkach 
z przykrywką.
 
Czajniczka używają tylko do nalewania wody.

Do kubeczków wsypują susz,

zalewają go wrzątkiem,parzą przez kilka minut,

po chwili wypijają część naparu i ponownie zalewają liście gorącą wodą.

Rytuał powtarzają kilkukrotnie.
 
 

altPO ANGIELSKU


 Nie ma Wielkiej Brytanii bez „five o'clock”.

Zgodnie z tradycją najpierw podgrzewa się czajniczek,

potem wsypuje do niego susz

(łyżeczka na  filiżankę wody plus łyżeczka dodatkowa),

zalewa wrzątkiem i zaparza 5  minut.

Do filiżanki najpierw wlewa się mleko, dopiero potem napar.
 
Nigdy odwrotnie! Pomyłka w kolejności to gafa.

.
 

PO JAPOŃSKU

alt
Japończycy słyną z ceremonii picia herbaty.
 
Gospodarz bambusową łyżeczką (chashaku)

z pudełka (chaire) przesypuje roztartą na proszek

herbatę (matcha) do miseczki (chawan), czerpakiem

(hishaku) nalewa wodę i miesza napój pędzelkiem

(chasen) aż do momentu pojawienia się piany.

Podaje herbatę pierwszemu gościowi a potem

przyrządza ją dla kolejnych.

 
 

altPO TURECKU

 Herbata po turecku parzy się w podwójnym imbryku.

  Do  baniaka  należy wlać wodę, do czajnika
wrzucić susz. Zalać go odrobiną  zimnej wody,

odsączyć, podgrzać stawiając na baniaku.

Po chwili wrzucić kostkę cukru i zalać wrzątkiem. 

Esencję wlać do specjalnych  szklanek

w kształcie tulipana  i uzupełnić wodą.




 

PO ROSYJSKU

altMusi być samowar i szklanka w koszyczku

uchwytem.
W porcelanowym lub metalowym

czajniczku 
stojącym na szczycie samowara

zaparza się esencję. 
Już w szklance rozcieńcza się ją

wrzątkiem z samowara.  
Herbatę aromatyzuje „limonem” czyli cytryną.
 
To właśnie cytryna jest uznawana za specyficzny dodatek rosyjskiej herbaty.


Zapraszamy na zakupy w naszym sklepie z herbatą, kawą oraz akcesoriami.

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl