wyszukiwanie zaawansowane
» Parzenie

Parzenie

Herbata czarna:

Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę                               
Temperatura wody: 95°C
Czas parzenia: 2-3 min. pobudzająca
                      4-5 min. uspakajająca


 
 

Herbata zielona 

Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody: 60-75°C
Czas parzenia: 2-3 min 
Można patrzyć trzykrotnie

 

Herbata czerwona Pu Erh

Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody: 90-95
°C
Czas parzenia: 3-5 min
Można patrzyć kilkakrotnie


 
 

Herbata biała:

Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 80-85°C
Czas parzenia: 5 min.
Można patrzyć trzykrotnie


 
Rooibos:
Ilość herbaty: 1 łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 95°C
Czas parzenia: 5 min.
Można patrzyć dwukrotnie


 
 
Yerba Mate:
Ilość herbaty: napełnić kalebasę do 1/3 – 3/4 
Napełnić zimną wodą , która po nasiąknięciu liści należy odlać
Uzupełnić naczynie wodą o  temp. 70- 80°
Czas parzenia: 3-5 min.
Można uzupełniać gorącą wodą siedmiokrotnie.
Pijemy przez bombillę. 
Lub tradycyjnie: napełnić duży filtr papierowy liśćmi do 1/3 objętości kubka
i zalać wodą o temp 70- 80oC. Czas parzenia: 3-5 min.
Filtr wyjąć, można parzyć kilka razy.

 

Herbata owocowa:

Ilość herbaty: 1 czubata łyżeczka na filiżankę
Temperatura wody 95°
Czas parzenia: 8-10 min

 
 
Herbata ziołowa i korzenna:

Ilość herbaty: 1 -2 łyżeczki ( zależnie od rodzaju) na 250 ml
Temperatura wody 95°
Czas parzenia: 5-10 min. liście i kwiaty
10 min. korzenie i kora + macerować  kolejne 5 min.


 
 
PODSTAWOWA ZASADA PRZY PARZENIU KAŻDEGO RODZAJU HERBAT:

Po wskazanym czasie parzenia  zawsze oddzielaj listki od naparu.

 

Przejdź do strony głównej
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl